Pages

Friday, April 6, 2012

Maaf, Saya Sibuk!!

24 jam yang berharga

Subhanallah, Maha Suci Allah
Tuhan yang menciptakan keindahan untuk kami nikmati agar bertambah keimanan kami kepada-Nya.

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah
Tuhan yang memberikan keizinan untuk kami terus hidup di atas muka bumi yang terhampar luas ini.

Allahu Akbar, Allah Maha Besar
Tuhan yang Maha Berkuasa, menurunkan rezeki dan bala agar bertambah tawakkal kami kepada-Nya.

Terima kasih, Ya Allah..

A: Adda, jom gi masjid malam ni. Ustaz Ariff bagi talk..tajuk pun best 'destinasi cinta'.
B: Maaf, saya sibuk sikit malam ni. Awak ajaklah sahabat-sahabat yang lain. Saya kena siapkan report, esok kena hantar. Assignment pun ada 2 yang kena hantar esok. Dan-dan esok jugalah, lecturer nak buat kuiz. Maaf ye, lain kali kita gi sama. 

Realiti sebagai pelajar, kadang-kadang kita berdepan dengan situasi ini. Sibuk dengan lectures. Sibuk dengan assignment. Sibuk nak study. Sibuk nak exam. Sibuk dengan itu. Sibuk dengan ini. Sibuk sangat-sangat. Tapi kalau sibuk yang dijadikan alasan, memang tak ada orang boleh pertikaikan sebabnya ia memang ternyata benar. Maka, tak perlulah nak susah-susah gi dengar ceramah, pergi majlis ilmu...sebabnya pelajar memang sibuk kan? ^^ Itupun kalau benar-benar sibuk (:
 
A: Akim, kau pergi tak usrah esok?
B: Tak gi kot. Aku sibuk la. PSM aku ni tak gerak-gerak lagi ni. Projek tuk bahasa Jerman aku ni pun x sentuh lagi. Ada discussion lagi malam esok. Arghh..tension!!

Ini gaya pelajar tahun akhir. Sibuk dengan projek itu, projek ini. PSM lagi. Logik la kan kalau tak gi usrah sebab sibuk?^^ B-) 
cool Tapi kalau tengok jadual lecture, tahun dua, tiga lagi penuh. Kelas pukul 8 pagi sampai 6 petang. Full tu. Dah la lima enam subjek core. Assignment pun banyak. Kuiz tiap-tiap minggu pun ada.Tapi dulu-dulu pergi je usrah tiap-tiap minggu. Dah jadi aktiviti wajib kot setiap minggu. Bila dah jadi senior ni, boleh la kot nak escape usrah. Mungkin sebab dah tahu semua tu, usrah pun bincang yang sama je. Sebab senior ni ada alasan sibuk, jadi tak perlulah pergi. Kononnya, jadi senior ni sibuk =)
 
A: Awak nak jadi tak ajk Program Dakwah Kampus? Kami tak cukup orang lagi ni..
B: Hmm.. Takpelah, awak tanya orang lain dululah.. ana sibuk dua tiga minggu ni. Test dah nak dekat. Ana nak fokus untuk study..

Masa pegang jawatan dalam persatuan dulu, takde pulak kata sibuk. Siap offer diri lagi nak join segala aktiviti yang u anjurkan. Yelah kan, tu sebab nak dapat merit. Walau sibuk dengan pelajaran tapi kena join jugak aktiviti-aktiviti lain. Tapi sebab program ni mana ada merit, tak join pun takpe. Walhal, 'merit' kat Sana nanti lagi mahal harganya.

Maaf, saya sibuk..
Eh, aku busy la...
Sory, ana sibuk sekarang ni...
Sibuk! Sibuk! Sibuk!...

Kalaulah sibuk itu dijadikan alasan, maka tak ada orang la yang akan pergi usrah, yang nak buat kerja-kerja Islam. Sebab semua boleh bagi alasan sibuk tu. Bila asyik-asyik bagi alasan sibuk, lama-lama sebut je usrah, program ilmu, kerja-kerja dakwah..mulut automatik akan kata sibuk. Padahal takde maknanya sibuk kalau siap boleh goyang kaki lagi, siap boleh gi shopping makan angin.

Ini baru je bergelar pelajar. Belum lagi berkerjaya, berkeluarga. Ada suami/isteri dan anak-anak. Kalau dah bekerja dan berkeluarga, maunya sibuk semedang! Nak fikir usrah, majlis ilmu pun takde masa, lagi-lagi nak buat kerja-kerja untuk Islam. Sibuk la katakan!
 
MAKA, beruntunglah orang yang sentiasa sibuk dengan kerja-kerja Islam, sibuk mengutip bekalan ukhrawi disamping sibuk dengan urusan harian yang sedia ada tapi tak pernah melafazkan kata sibuk itu. Sibuknya bukan alasan tapi dia sentiasa sibukkan dengan amalan. Beruntunglan manusia-manusia yang sentiasa sibuk, sibuk untuk Allah!

Semoga kita semua terutama diri yang menulis ini tidak tergolong dalam golongan manusia yang sibuk beralasan. Biarlah sibuk kita untuk Allah :)
 
 
 

No comments:

Post a Comment